Přeskočit na obsah
Domů » Aktuality » Hospodářské noviny: Z protidrogového koordinátora aktivistou? Vobořil má novou roli, za konopí lobbuje s nevládním think-tankem

Hospodářské noviny: Z protidrogového koordinátora aktivistou? Vobořil má novou roli, za konopí lobbuje s nevládním think-tankem

Když se minulý týden loučil s pozicí národního protidrogového koordinátora, mohlo to vypadat, že o Jindřichu Vobořilovi teď už moc nebude slyšet. Z hlavního člověka ve vládě Petra Fialy (ODS) zodpovědného za přípravu zákona o regulaci konopí se přesunul do pozice premiérova externího poradce. S tím, že bude Fialovi k dispozici zhruba na pět hodin týdně. Hned tuto středu se ale představil v nové hlavní roli.

Coby předseda think-tanku nazvaného Racionální politiky závislostí byl u startu kampaně s heslem „Je to O. K.! “, za kterou stojí spřízněný spolek Racionální regulace. Společně si teď věří, že se jim podaří zvýšit tlak na vládu, aby do konce tohoto volebního období zavedla regulaci konopí tak, jak ji letos kabinetu dodal právě Vobořil. „Prostřednictvím think-tanku to bude mít větší výtlak než pozice poradce. A pro mě to bude i efektivněji strávený čas,“ myslí si Vobořil, který think-tank založil už před několika lety, v době práce pro vládu však jeho činnost spíše sledoval z pozice předsedy správní rady. Teď vedle domovské brněnské kanceláře hodlá otevřít také bruselskou.

„Budu moct dávat informace veřejnosti, čísla, studie, vzorovou legislativu. Můžu spolupracovat s poslanci. A veřejně podporovat kampaně, jako je tato,“ zmínil pětici čtyřicetivteřinových spotů určených hlavně na sociální sítě, které jsou součástí akce. Spoty se snaží z pohledu pěti typizovaných postav – matka, otec, senior, soudkyně, byznysmen – pojmenovat hlavní problémy současného zákazu konopí a říct, v čem by „komplexní regulace“, jak o ní mluví Vobořil, měla být lepší.
Například soudkyně se ve spotu zamýšlí, „proč ztrácet čas se soudními případy, kde nejsou reálně žádné oběti“. A v závěrečné tezi pak autoři argumentují, že „jeden vězeň stojí stát průměrně půl milionu korun ročně“, přičemž by země mohla tyto peníze využít efektivněji. „Náklady na výrobu jsou v řádu nižších statisíců korun,“ říká předseda spolku Racionální regulace, vydavatel magazínu Legalizace a zastupitel Prahy 2 za Piráty Robert Veverka. „Doufáme, že se nám povede probudit co největší zájem veřejnosti a zatlačit na politickou scénu,“ dodává Veverka.

Situace kolem konopných změn teď v mnohém připomíná politické diskuse kolem zavedení manželství pro všechny. Tam z ambicí předkladatelů, aby osoby stejného pohlaví mohly uzavírat manželství a mít stejná práva jako svazek muže a ženy, politici letos po letech debat schválili osekaný kompromisní návrh.

Také Vobořil měl velké ambice. Letos předložil návrh, který má vedle dekriminalizace pěstování menšího množství konopí pro vlastní potřebu zavést také celé nové odvětví – regulovaný trh s konopím. To by se prodávalo ve specializovaných konopných klubech. Stát by mohl dohlížet na kvalitu zboží i výrobu.

Vydáváním licencí a zdaněním příjmů z legálního prodeje i z práce by pak stát vydělal několik miliard ročně. Což je věc, která se zamlouvá ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) a Vobořil se na jejím zavedení dohodl také s premiérem Fialou. Proti se však postavili vládní lidovci, kteří se obávají následků konopné turistiky.

A Fiala teď na dotaz HN reagoval, že zákon by měl být schválen ještě v tomto volebním období. Ale v osekané podobě. Která je výsledkem tlaku právě KDU-ČSL. „Koalice se blíží k dohodě na konkrétním znění. Změna by měla obsahovat dekriminalizaci samopěstování, což by měla řešit i novela trestního zákoníku. Dále je shoda na rozšíření dostupnosti pro léčebné účely,“ uvádí premiér.

Vobořil už dříve kritizoval, že na návrhu v takto okleštěné podobě stát prodělá – na jednu stranu totiž lidem nově umožní konopí (byť se mluví o limitu tří rostlin na osobu) pěstovat, na druhou ale nezavede žádná pravidla fungování trhu. Hrozí tak další rozvoj černého trhu.

„Politici zákon projednávají zákulisně a pak z toho vzniká paskvil,“ zlobí se také Veverka. „Lidovecký přístup ke konopí vnímám jako rouhání. Je to léčivá bylina a je naprosto nepřijatelné, aby byla člověku upírána. Měli by být ochotni poslouchat názor veřejnosti, protože je to návrh zákona pro veřejnost,“ říká Veverka a doufá, že se mu teď s pomocí spotů, Vobořila a dalších zájmových skupin podaří vládu přesvědčit k rozšíření návrhu.

Že nejde o finální verzi, doufá také Vobořil, který se brání označení „aktivista“. Muž, kterému už v době práce pro vládu někteří vyčítali, že je až příliš aktivistický, ale připouští, že jeho vystupování asi dozná změn. „Nechci na to jít tím, že bych pořádal nějaké demonstrace. Ale je to nevládní sektor, moje úkoly budou jiné, než když jsem pracoval pro vládu. Především chci, aby to mělo politicko-akademický rozměr.“

Situace kolem konopných změn teď v mnohém připomíná politické diskuse kolem zavedení manželství pro všechny.


Zdroj: Ondřej Leinert: Z protidrogového koordinátora aktivistou? Vobořil má novou roli, za konopí lobbuje s nevládním think-tankem, Hospodářské noviny, 5. 9. 2024