Přeskočit na obsah
Domů » Aktuality » Kampaň za racionální regulaci konopí s názvem Je to oK! podporuje návrh zákona, který umožní nejen samopěstování, ale i vznik regulovaného trhu

Kampaň za racionální regulaci konopí s názvem Je to oK! podporuje návrh zákona, který umožní nejen samopěstování, ale i vznik regulovaného trhu

Praha, 4. září – Spolek Racionální regulace představil ve středu 4. září celonárodní kampaň na podporu návrhu zákona na komplexní regulaci konopí, který vypracovala expertní skupina pod vedením bývalého národního koordinátora Jindřicha Vobořila na Úřadu vlády. Spolu s tím prosazuje spolek i úpravu trestního zákoníku, která bude znamenat konec nesmyslně dlouhým trestům za nakládání s konopím. 

Cílem kampaně je skrze krátká videa otevřít debatu mezi odbornou i laickou veřejností o regulaci konopí, a zároveň apelovat na politickou reprezentaci, aby se tímto tématem intenzivně zabývala. 

„Politika v oblasti závislostí bez ideologie a postavená na faktech bude efektivní pouze tehdy, když bude na regulovaném trhu podpora náhražek v podobě méně rizikových látek. Zároveň je potřeba, aby stát uvolnil prostředky do prevence,“ říká bývalý protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a předseda think tanku Racionální politiky závislostí. K tomu dále dodává: „Proto jsem ještě před svým odchodem z funkce národního koordinátora navrhl vládě v oblasti konopí přijmout takové racionální legislativní změny, které sníží dostupnost této látky mladistvým a omezí působnost nebezpečného nelegálního trhu. Zároveň mnou vypracovaný návrh zákona obsahuje zárodek samofinancovatelné agentury při Úřadu vlády, která by měla na starosti nejen regulaci konopí, ale také například tolik potřebné řešení financování preventivních služeb.“

Regulaci obhajuje i Dominik Stroukal, člen Národní ekonomické rady vlády. „Stejně jako u jiných represivních opatření, i u konopí se bavíme o nákladech na vytváření práva a jeho vymáhání. Obecně to nezní jako nic obrovského, ale v součtu se to už vyšplhalo na stovky milionů, možná i miliardy. Je třeba upravit trestní sazby a principy ukládání trestů; v oblasti drogové politiky zavést legální regulovaný trh s konopím a dekriminalizovat vybrané trestné činy,“ vypočítává Stroukal, jaké změny je třeba udělat.

„Jediný způsob, jak ukončit zbytečnou a krutou kriminalizaci pěstitelů konopí, je změnit trestní zákoník tak, aby soudům vzal možnost zavírat lidi na dlouhou dobu do vězení za pouhé pěstování nebo držení konopí. Dnes sedí lidé na 5, 8 či 12 let za to, že si sami pro sebe vypěstovali konopí na mastičky nebo že měli deset rostlin,“ dodává Matěj Hollan, mluvčí občanské iniciativy Rodiny proti prohibici a ředitel Asociace poskytovatelů adiktologických služeb, který se zabývá mapováním konopné represe.

I předseda pacientského spolku pro léčbu konopím KOPAC a lékař Pavel Kubů má v otázkách komplexní regulace konopí jasno: „Požadujeme legislativní ochranu pacientů a jejich rodin při samozásobení konopím, protože stát dlouhodobě není schopen zajistit dostupnost léčebného konopí potřebným pacientům. Zpráva o nelegálních drogách v České republice z roku 2023 vydaná Národním monitorovacím střediskem pro drogy a závislosti odhaduje počet osob, které v posledním roce užily konopí výhradně pro samoléčbu, na 250 000 lidí. Konopí pro léčebné užití bylo však ve stejném roce vydáno jen 8 037 pacientům. Více než 240 000 osob tak stále zůstává odkázáno pouze na ilegální samozásobení z neoficiálních zdrojů,“ vysvětluje Kubů. 

„Jen komplexní regulace konopí ochrání ty nejzranitelnější ve společnosti, tedy seniory, kteří nebudou čelit riziku trestního stíhání, když si na zahradě vypěstují na svá bolavá kolena pár rostlin konopí. Ochrání i děti a jejich rodiče, jelikož regulace významně sníží působení nelegálního trhu a tím omezí dostupnost konopí nezletilým. Regulace pomůže i orgánům činným v trestním řízení, sníží nespravedlivou kriminalizaci, ušetří náklady na vymáhání práva a skrze regulovaný trh přinese finance do veřejného rozpočtu,“ shrnuje hlavní argumenty pro regulaci konopí Robert Veverka, předseda spolku Racionální regulace.

Součástí kampaně je také sbírka na crowdfundingovém portálu HitHit. I ryze symbolická podpora je podle organizátorů nejen výrazem zájmu participovat na veřejném dění, ale také vyjádřením souhlasu s chystanými změnami zákonů. Vybrané prostředky spolek následně využije k další mediální propagaci komplexní regulace, dále k podpoře obětí konopné prohibice, k realizaci právních analýz a pomoci při připomínkování legislativních změn nebo k pořádání diskuzních panelů s odborníky a politiky. 

Kontakty:
Robert Veverka, předseda spolku Racionální regulace
e-mail: robert@legalpub.cz
tel.: 773 691 561

Lukáš Hurt, šéfredaktor magazínu Konopí
e-mail: hurtakct@gmail.com
tel.: 730 128 319

www.racionalniregulace.cz

www.kampanjetook.cz

https://www.hithit.com/cs/project/12821/je-to-ok

https://www.youtube.com/@racionalniregulace