Přeskočit na obsah
Domů » Aktuality » ČT 1: Jednání o legalizaci konopí

ČT 1: Jednání o legalizaci konopí

Dohady o legalizaci pěstování konopí. Nový zákon měl přinést více peněz do rozpočtu, nejspíš ale jen povolí domácí pěstování. Norma měla původně obsahovat taky zavedení regulovaného trhu a možnost zakládání takzvaných konopných klubů. Lidovci ale nesouhlasí. (ČT 24)


ČT 1, Události, 11. 8. 2024 19:23

Michal Kubal, moderátor ČT

Dohady o legalizaci pěstování konopí. Nový zákon měl přinést více peněz do rozpočtu, nejspíš ale jen povolí domácí pěstování. Norma měla původně obsahovat taky zavedení regulovaného trhu a možnost zakládání tzv. konopných klubů. Lidovci ale nesouhlasí.

Kateřina Golasovská, redaktorka ČT

Rajčata, papriky nebo jahody. Rostliny zasazené ve speciálních pěstebních stanech. V Německu v nich ale roste i něco jiného. Od dubna tam zmírnili pravidla pro užívání a samopěstování konopí.

Tomáš Prusek, distributor vybavení pro pokročilé pěstování,a člen iniciativy Racionální regulace

Můžou pěstovat maximálně tři rostliny, takže do Německa se nejlépe prodávají menší pěstební stany a opravdu velké množství hnojiv a květináčů.

Kateřina Golasovská, redaktorka ČT

Podobný režim, tedy pěstování pro vlastní potřebu, by mohl fungovat i v Česku. Na zavedení regulovaného trhu nebo konopných klubů se vláda zatím neshodla.

Tomáš Vymazal, předseda Asociace bezpečného konopí, člen iniciativy Racionální regulace

Tady leží peníze na chodníku v podobě konopí, které se dá zdanit, a nikdo nevysvětlil, proč ty peníze stát nechce, z jakého důvodu chtějí poslat do sněmovny okleštěnou verzi.

Marian Jurečka, předseda strany, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/

Nechceme tady dopustit opravdu žádnou obrovskou liberalizaci, prodej, který bude dostupný opravdu širokým skupinám obyvatel s ohledem na všechna rizika, která to může přinést.

Kateřina Golasovská, redaktorka ČT

Se samopěstováním lidovci souhlasí. To ale podle národního protidrogového koordinátora nestačí.

Jindřich Vobořil, národní národní protidrogový koordinátor /ODS/

Je celá řada lidí, kteří si to prostě vypěstovat nemůžou, protože jsou třeba na vozíčku, nebo mají nějaký jiný handicap. Takových je možná i nejvíc, kteří to užívají. Právě pro ty léčebné účely a tyto lidi vlastně stále tlačíme do nelegálního trhu.

Kateřina Golasovská, redaktorka ČT

Jednání o verzi obsahující jen samopěstování potvrdil i předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Ivan Bartoš, předseda strany, ministr pro místní rozvoj /Piráti/

Problém je vlastně v tom, jakým způsobem je nastavená dynamika koalice SPOLU. Byl bych rád, kdyby prostě Petr Fiala bouchnul do stolu a řekl “pojďte se na to znovu podívat racionálně, zahoďte nějakou ideologii a pojďme udělat prostě dobrou legislativu pro Českou republiku a její občany.”

Martin Šnajdr, redaktor/citace: premiér, předseda hnutí /ODS/

Koalice se blíží dohodě na konkrétním znění. Změna by měla obsahovat dekriminalizaci pěstování, což by měla řešit i novela tr. zákoníku, dále je shoda na rozšíření dostupnosti pro léčebné účely.

Kateřina Golasovská, redaktorka ČT

Se zavedením přísně regulovaného trhu s konopím počítá také plán boje se závislostmi do konce roku 2025. Loni v dubnu ho schválila vláda. Kateřina Golasovská, Česká televize.